Een financiële strop voorkomen
Binnen gekomen persbericht
In december stuurt de Belastingdienst de jaarlijkse voorschotbeschikking voor de toeslagen van 2019. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het controleren van de gegevens die hierbij zijn gebruikt. Kloppen deze gegevens niet, dan kan het zijn dat het uitgekeerde bedrag van bijvoorbeeld huur- of zorgtoeslag te hoog is. Meer krijgen dan waar je recht op hebt! Dat klinkt misschien leuk, maar dat is het niet. Het teveel uitgekeerde bedrag moet worden terugbetaald. En wat nou, als je dat niet kan?
Te veel ontvangen = terugbetalen
Veel mensen komen in de financiële problemen doordat ze honderden of duizenden euro’s moeten terugbetalen. “Wij zien regelmatig mensen met een belastingschuld die is ontstaan doordat mensen te veel aan toeslagen ontvingen. Huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Het bedrag kan aardig oplopen. Zeker voor mensen en gezinnen die weinig te besteden hebben, kan een onverwachte aanmaning desastreuse gevolgen hebben. Hierdoor kunnen ook nog eens huurachterstanden of schulden bij de zorgverzekeraar ontstaan,” aldus Susanne Uithol, sociaal raadsvrouw bij Lumens.
Een onverwachte aanmaning
Dit overkwam ook Tessa (36): “Ik moest opeens ruim 800 euro terugbetalen! Dat was echt schrikken, ik had dat geld niet zomaar op de bank staan. Gelukkig kon ik een betalingsregeling treffen, maar het was toch fijner geweest als ik mijn toeslagen van tevoren goed geregeld had.”
Te weinig ontvangen is ook niet fijn
Natuurlijk kunnen mensen ook te weinig toeslagen krijgen. Zo bleek in september van dit jaar dat één op de zes ouderen geen toeslagen ontvangt, terwijl ze hier wel recht op hebben.
Toeslagen kunnen tot 1 september van het volgend jaar worden aangevraagd. Een uitzondering is de kinderopvangtoeslag. Deze moet binnen drie maanden worden aangevraagd na de maand waarop de ouders recht hebben op de kinderopvangtoeslag. Aanvragen kan via de website van de Belastingdienst www.toeslagen.nl. Hier kunnen mensen ook zelf hun gegevens controleren en wijzigen.
Er is hulp
Wanneer het niet lukt om dit zelf te doen, is er hulp. Verschillende instanties ondersteunen mensen bij het aanvragen van toeslagen en bij het wijzigen en controleren van gegevens. Sociaal Raadsliedenwerk van Lumens bijvoorbeeld. Zij zijn deskundig op het gebied van wetten, regelingen en voorzieningen. Ze zijn onafhankelijk en kunnen u helpen met al uw vragen of problemen met de toeslagen van de Belastingdienst. Hun diensten zijn beschikbaar voor inwoners van Eindhoven, Valkenswaard en Best. De hulp door het Sociaal Raadsliedenwerk is gratis. Voor meer informatie kijk op www.lumenswerkt.nl/diensten.
Bovenstaande persbericht is binnengekomen bij de Huurdersraad, omdat dit voor veel van onze Huurders van belang kan zijn hebben wij het overgenomen op onze website. De Huurdersraad is niet verantwoordelijk voor de inhoud.